Op onze MilkHeroes kan je rekenen

Op onze MilkHeroes kan je rekenen

In nood kent men zijn helden, en in nood weten we wat telt. En daar hoort melk bij, getuige daarvan de toename van de verkoop van melk met 30% sinds de coronamaatregelen. Dat betekent uiteraard niet dat het allemaal op wieltjes loopt in de zuivelindustrie. Onze ‘MilkHeroes’ steken meer dan een tandje bij om ons tijdens de crisis van melk, kaas en andere zuivelproducten te voorzien.

“Onze prioriteit is de keten draaiende houden”, vertelt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). “Het is een complexe situatie. De stijging van verkoop in de retail is tijdelijk. En door de horeca die stil ligt en de verminderde export is er een netto afzetverlies. Maar de koeien blijven natuurlijk melk geven, en de melk moet verwerkt worden. Rauwe melk is een bederfbaar product.”

Renaat Debergh

Impact op de zuivelindustrie

Sommige van de leden van BCZ leveren grotendeels aan de horeca. “Die bedrijven produceren bijvoorbeeld room in hele grote verpakkingen. Het is onmogelijk om op korte termijn dergelijke installaties te laten overschakelen naar kleinere verpakkingen, zodat je de producten in de winkel kan verkopen”, zegt Renaat. In de grootwarenhuizen zien we na de periode van het hamsteren nog steeds een lichte toename van de verkoop.”

“Basisproducten als melk, yoghurt en kaas staan nog steeds dagelijks op tafel dankzij uitzonderlijke mensen die in uitzonderlijke omstandigheden blijven werken.

Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder BCZ

Solidariteit in de hele sector

“In de hele zuivelindustrie heerst een enorme solidariteit”, gaat Renaat verder. “Daarvoor moet ik onze leden loven. We bellen wekelijks  met alle bedrijfsleiders, die deze crisis met veel positiviteit en daadkracht benaderen. Onze lidbedrijven zijn bereid om elkaar uit de nood te helpen. Als een bedrijf morgen in de problemen komt, dan liggen er scenario’s klaar om die collectief op te vangen door bijvoorbeeld melk in andere bedrijven te laten verwerken. Ik ben trots dat de zuivelindustrie zo een krachtig voorbeeld geeft van hoe we deze periode samen kunnen doorkomen.”

“Dat basisproducten als melk, yoghurt en kaas nog steeds dagelijks op tafel komen, dat hebben we te danken aan de uitzonderlijke mensen die in uitzonderlijke omstandigheden blijven werken”, benadrukt Renaat. “Daar moeten we toch even bij stilstaan. Dus aan alle werknemers in de zuivel: een hele dikke merci.”

Ook de lidbedrijven van BCZ bedanken hun werknemers. Zo publiceerde Friesland Campina een bedanking voor de hele zuivelsector in de krant. Danone publiceerde dan weer een video van en voor haar medewerkers.

Un merci exceptionnel de FrieslandCampina

En dat ook de mensen thuis dankbaar zijn voor hun dagelijkse zuivel, toonde Inex met een fijne boodschap voor de leveranciers. Bij Olympia mochten ze dan weer hoog bezoek ontvangen. Viroloog Marc Van Ranst en Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken, kwamen langs in de fabriek om hun steun en dank uit te spreken voor de werknemers en bij uitbreiding de hele voedingsindustrie.

Inex
Marc Van Ranst bij Olympia

Ook bij Milcobel blijven de medewerkers van de verschillende afdelingen en productiesites met volle goesting aan de slag. Van Benjamin, de ploegchef van de weekendploeg in Moorslede, tot de operatoren van de kaasafdeling in Langemark, het Ysco-team of de trouwe werkkrachten in Kalo of Schoten en het thuiswerkende customer service team: iedereen bij Milcobel is trots om in deze moeilijke omstandigheden een steentje bij te dragen.

Helden van Milcobel
Helden van Milcobel

“Ook aan de chauffeurs wil ik al mijn respect betuigen, want ook zij blijven standvastig voortwerken”, voegt Renaat toe. “En hun werk is niet te onderschatten, want zo’n 40% van de melk wordt ’s avonds en in het weekend opgehaald. Zonder de melkophalers zouden we de keten niet draaiende kunnen houden. De koeien blijven melk geven, en dat moet ergens naartoe. Maar de melkophalers blijven hun werk doen en de productie gaat dag en nacht door.”

Zonder zuivel geen lekkere recepten

“Kortom,” besluit Renaat, “een heleboel werknemers uit de zuivelsector kunnen niet ‘in hun kot blijven’. Boeren, melkophalers, productiemedewerkers, verpakkers, magazijniers, logistieke specialisten … Omdat zij elke dag blijven werken, is de voedselbevoorrading verzekerd. En dat is nodig. Receptenwebsites worden tijdens de quarantaine veel drukker bezocht. En om lekker te koken, heb je kwalitatieve producten nodig. Op onze melkhelden kan je rekenen om elke dag die basisproducten op je bord te brengen.”

Meer inspirerende verhalen uit de zuivelindustrie? Op MilkHeroes vind je een hartverwarmende hoeveelheid initiatieven.