Groentenhelden blijven op de been
Ook in de groenteverwerking en -handel is de impact van de coronacrisis voelbaar. Gelukkig kan de industrie tegen een stootje en is er genoeg voorraad om iedereen te voorzien van de dagelijkse portie groenten en fruit. Maar dat zou niet lukken zonder de foodheroes die er aan de slag blijven. Hoe gaan zij om met de coronacrisis? Met prachtige initiatieven, zo blijkt!
“Uiteraard merken wij ook de invloed van de coronacrisis”, zegt Nele Cattoor, algemeen secretaris van Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerking en de handel in industriegroenten. “Al ligt de grootste impact niet in de verwerking van groenten, maar wel vroeger in de schakel. Door de coronacrisis zijn er veel minder seizoensarbeiders om de groenten te oogsten.”
Genoeg voorraad
De Europese Commissie verzekert met ‘green lanes’ een vlotte doorstroom van essentiële goederen. Ondertussen vallen ook arbeidskrachten onder die regeling, dus er zijn vooruitzichten om het tekort aan handen in de landbouw op te lossen. “Maar voor alle duidelijkheid: de groenten die nu in de rekken liggen, zijn vorig jaar geoogst. Een tekort aan seizoensarbeiders zal zich nu dus niet laten voelen in de voorraden”, legt Nele uit. “Met de voorraad die er op dit moment is, hebben we nog genoeg groenten voor iedereen.”
“Verwerkte groenten en fruit blijven ook in tijden van corona voor de nodige vitamines zorgen!”
Solidariteit voor de foodheroes
“De fabrieken in onze industrie draaien nog steeds, al merken we daar ook een vermindering van het aantal werknemers. Op de meeste plaatsen moeten ze dus wel meer doen met minder”, vertelt Nele. “We zijn dus enorm fier en dankbaar dat de mensen in onze sector aan het werk blijven. Dat zijn onze foodheroes, en ze verdienen alle steun en solidariteit in deze moeilijke tijden.”
Broodnodige werkkrachten
Er zijn dan ook heel wat lidbedrijven van Vegebe die hun dankbaarheid tonen aan de mensen op de werkvloer. Ze kopen bloemen voor hun werknemers, of trakteren met pistolets met de boodschap ‘we hebben je broodnodig’. Bij d’Arta schonken ze een kilo frieten en erwten aan de medewerkers, die minder tijd hebben om naar de winkel te gaan.
Creatieve social distancing
Bedrijven komen daarnaast met creatieve oplossingen om de veiligheid en gezondheid van de medewerkers te garanderen. Bij Special Fruit hangen kartonnen afscheidingen tussen hun arbeiders. Bij Greenyard maakten ze dan weer afscheidingen in plexiglas. Inagro publiceerde zelfs een demovideo van hoe dat moet!
Bedankt aan iedereen
Los van dergelijke initiatieven om de medewerkers een hart onder de riem te steken, is communicatie bij alle lidbedrijven enorm belangrijk is. Werknemers worden gerustgesteld dat het veilig is om te komen werken, en dat ze voldoende ondersteuning krijgen in deze moeilijke tijden. Er is veel solidariteit merkbaar bij de bedrijfsleiders, die echt tussen hun mensen willen staan en vlot aanspreekbaar zijn.
De CEO’s van Greenyard en Ardo spraken videoboodschappen in om alle medewekers wereldwijd te bedanken. Mooie boodschappen, die voor iedereen in de voedingsindustrie geldt. Dus ook in naam van Vegebe: bedankt aan alle foodheroes in de groentenindustrie. Dankzij jullie hebben we nog steeds verwerkte groenten en fruit die voor de nodige vitamines zorgen!