Broodnodig zijn ze, onze bakkers!

Broodnodig zijn ze, onze bakkers!

De Belg overwint alles. Maar niet zonder zijn traditionele boterham of zijn zondagse pistolets en koffiekoeken. Want brood staat centraal in tijden van oorlog, en zo ook in de strijd tegen het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis lijken Belgen zelfs de kunst van het broodbakken te herontdekken. Ook op onze  grote en industriële bakkerijen heeft de coronacrisis natuurlijk een  impact.  Wij gingen luisteren bij Kathou Wagemans, secretaris-generaal van FGBB, de Federatie van Grote Bakkerijen in België. 

“Onze #FoodHeroes willen, koste wat het kost, andere helden aan het front een hart onder de riem steken. Heel wat bakkerijen schenken broodjes en koekjes aan zorgpersoneel en ziekenhuizen om hen van hun essentiële bevoorrading te voorzien. Naast voeding bezorgden bakkerijen ook beschermmateriaal aan ziekenhuizen.”

Kathou Wagemans van de Federatie van Grote Bakkerijen in België
Broodnodig zijn ze, onze bakkers!

Safety first

De consument mag gerust zijn. “Belgische bakkerijen hebben bewezen dat ze ook in tijden van crisis de bevoorrading kunnen verzekeren, en daar zijn we trots op”, vertelt Kathou. En dat met de nodige veiligheid voor onze helden: “Elke dag opnieuw worden, in overleg met experten en overheden, de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van de medewerkers én de producten te garanderen. Maatregelen die stap voor stap worden bijgestuurd en verbeterd waar nodig.”

Geef ons heden ons dagelijks brood

Dag en nacht werken onze bakkerijhelden, zodat jij nog steeds kan genieten van jouw favoriet sneetje brood en andere bakkerijproducten. “Maar eenvoudig is het niet”, geeft Kathou toe. “De bedoeling is om zo optimaal mogelijk voor de bevoorrading te zorgen. Helaas is dat niet altijd mogelijk”, gaat ze verder.

“Door het wegvallen van de foodservice en horeca, liggen heel wat lijnen stil. De meeste van onze bakkerij-leden zien dan ook een omzetvermindering, gaande van 10% tot zelfs 95%! Ter illustratie: éen van onze leden levert normaal voor 95% aan de horeca. Momenteel draait hij maar op 5%, om toch nog zijn enige retail-klant te bevoorraden van een specifiek product”.

Handen in de schoot geeft geen brood

Dat de bakkerijsector collectief gouden zaken zou doen, strookt niet met de werkelijkheid. Voor de  bakkers die rechtstreeks aan consumenten verkopen, blijft de verkoop in het algemeen relatief stabiel. Grote bakkerijen daarentegen produceren niet enkel voor de consumenten in de winkels en supermarkten, maar meestal ook voor de foodservice en de horeca.

“Denk maar aan de sandwiches die veel scholieren, studenten en werkenden ’s middags eten. Of de broodjes ‘on-the-go’, het broodmandje op restaurant, aan het ontbijt in het hotel, aan de zondagse brunch in een trendy zaak, aan een taartje in de cafetaria van een ziekenhuis… Dat valt allemaal weg”, verduidelijkt Kathou.

Er zijn bovendien nog andere tendensen die vele versbakkerijen zorgen baren. Kathou: “We zien dat sommige consumenten alleen nog voorverpakte producten willen kopen. Onze leden die voorverpakte producten produceren, werken dan ook erg hard.  Maar niet elke bakkerij is zodanig uitgerust om plots zijn versproducten te gaan verpakken. Daarnaast hebben heel wat Belgen door de crisis hun eigen keuken (her)ontdekt. Thuis kokerellen en bakken is uiteraard een heel leuke gezinsbezigheid, maar niet zo leuk voor de bakker die met zijn brood, cakes en taarten blijft zitten. Tot slot is ook de export quasi stilgevallen, wat voor een aantal van onze leden toch wel serieus doorweegt”.

Bakkers dragen anderen een warm hart toe

Ondanks dat omzetverlies blijven heel wat bakkerijen solidair met de andere helden aan het front. Ze schenken bijvoorbeeld broodjes of koekjes aan zorgpersoneel en zieken- en rusthuizen. En ze schenken ook beschermmateriaal aan de helden van de zorg. Gourmand Pastries voorziet het personeel en de patiënten van ziekenhuizen en inwoners van rusthuizen van zoets.

 

 

 

 

 

Broodnodig zijn ze, onze bakkerhelden!
Broodnodig zijn ze, onze bakkers!

 

 

Joriba Bakery verdeelde FFP2-mondmaskers aan 14 ziekenhuizen in West- en Oost-Vlaanderen. Het personeel van die ziekenhuizen kreeg bovendien lekkere ontbijtkoeken en patisserie als traktatie.

Ook de meest kwetsbaren onder ons

La Lorraine Bakery Group doneerde niet alleen paasbroden aan de liefdadigheidsorganisatie Restos Du Coeur. Ze lieten zich ook van hun meest creatieve kant zien en maakten hun eigen versie van het beroemde lied Les Restos du Coeur. Het resultaat kan je hier beluisteren.

Biobakkerij De Trog schonk dan weer meer dan 42.000 sandwiches en stokbroden aan initiatief #FeedTheNurses. En Copains maakt 800 lunchboxen voor Henegouwse ziekenhuizen.

Ook l'Ecopain d'Igance werkt door daar waar ze kunnen. Daarbij steunen ze graag de maatschappij in deze moeilijke tijden en doneren ze 4.500 biobroodjes en ciabatta’s aan het initiatief #Feedthenurses. De broodjes worden verwerkt in de menu’s voor het verplegend personeel. Want zorg dragen voor onze zorgverleners is #broodnodig!

#WeCanOvercomeThis

Familiebedrijf Patroba voorziet haar partners de nodige ondersteuning. Ze schenkt daarbij laptops aan SOS kinderdorpen en financiële steun aan een toonaangevende, Belgische onderzoeksgroep van KULeuven naar anti-virale middelen.

Broodnodig zijn ze, onze bakkers!

Fierheid ten top

Vele bakkerijen trotseren een moeilijke tijd, en toch overheerst de dankbaarheid voor hun #FoodHeroes. “Dat blijkt uit zoveel mailtjes en telefoongesprekken”, vertelt Kathou met veel enthousiasme. “Veel bedrijven zetten hun medewerkers dan ook graag in de bloemetjes. Via sociale media, of eerder achter de schermen: alle werkgevers zijn enorm fier op hun helden.”